Rönttösrouvan tarina alkoi 90-luvun alussa, kun Helsingin herrat ja rouvat kävivät kesäisin Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla ja kyselivät paikallisesta kotileipomosta: ”Koskahan Helsingistä voisi saada rönttösiä ja muita kainuulaisherkkuja päiväntuoreena?” Niinpä leipomon sisarukset juttelivat pääkaupunkiseudulla asuvalle pikkusiskolleen, josko hän laittaisi rönttöspaistamon ja pääkaupungin rönttösnälkä saataisiin tyydytettyä. Tovin mietittyään sisko suostui ja paistoleipomon toiminta päästiin aloittamaan.

Aluksi leivonnaiset tuotiin pakkasautolla Kuhmosta saakka. Tuotteet paistettiin aamuisin, pakattiin autoon ja jaettiin asiakkaille ympäri pääkaupunkiseutua. Toimintaan tuli ajan mittaan kahvilatoimintaa eri paikoissa ja 2000-luvulle päästyä löydettiin oma leipomopiste Helsingin Tapanilasta.

Nykyään Rönttösrouvalla leivotaan kaikki tuotteet itse. Mahdollisimman monet raaka-aineista ovat kotimaisia ja niitä valitessa vaakakupissa painaa eniten puhtaus ja hyvä maku. Lisäaineet on julistettu pannaan ja kaikki tuotteet leivotaan käsityönä. Rönttösrouvan piirakat, kukot, teokset, nyytit, pullat, leivät, kakut ovat kainuulaisten perinteiden pohjalta luotuja, käsintehtyjä, kotoisen näköisiä ja makuisia. Pikkusisko alkaa olla jo eläkeiässä ja sukupolvenvaihdoksen jälkeen leipomoa luotsaa nyt hänen poikansa. Liikeideana on alusta asti ollut perinteiset käsinleivotut tuotteet ja niiden saaminen niin kuluttajille kuin suurkeittöihin ja ravintoloille, arkeen ja juhlaan. Pienessä leipomossa emme tietysti ole päässeet suuriin volyymeihin, mutta kasvua on nähtävissä nyt uuden leipomon myötä.